Преди 20 години в интернет бе качен първия пиратски MP3 файл

A43C_57AC71CB

На 10-ти август 1996 година NetFrack публикува в пиратски FTP сървър направения от самия него рип на парчето Until it Sleeps от албума Load на групата Metallica. Това бе началото на ерата на копиране и публикуване на музикални компактдискове.

През 1996 година се появи всичко необходимо за глобален обмен на всякаква музика: програмата DA2WAV (CDDA) за рипване на дискове, програмата L3encode за кодиране в MP3 формат и конзолни помощни програми за възпроизвеждане на MP3 файлове с помощта на Sound Blaster.

Новият формат за компресиране на музика бе известен само на хакерите, но всички разбраха за него, когато на 21-ви април 1997 година излезе плеърът Windows Advanced Multimedia Products (WinAMP) с красив графичен интерфейс. Малката програма с размер едва 4,2 MB извърши истинска революция в целия свят.

18D4_57AC71CB

WinAMP се разпространяваше като shareware, но потребителите на безплатната версия нямаха ограничения във функциите. Въпреки това офисът на компанията Nullsoft за нула време бе препълнен с чекове от по $10 от хиляди потребители. Всеки месец Nullsoft получаваше по около $100 000. През месец юни 1999 година при бума на доткомите, Nullsoft заедно със своята скромна shareware програма бе продадена на AOL за сумата от $100 милиона. Създателят на програмата – младият Джъстин Франкел (Justin Frankel) бе много доволен.

justin.frankel

Според запазилата се информация, първата група за копиране на цифрова музика бе Compress ‘Da Audio или CDA. Именно тя публикува този исторически рип на Металика с дата 10-ти август 1996 година.

Всичко това стана възможно, когато се появи софтуер за копиране на CD в твърдия диск. Програмата DA2WAV записваше пътечките с WAV и не се хареса особено, за разлика от следващата версия с име CDDA. Именно с нейна помощ стана възможно копирането на аудио CD на твърдия диск.

През 1996 година скоростта на интернет бе твърде ниска. Един WAV файл с обем 10-20 MB се теглеше от FTP сървърите за няколко денонощия и бе критично важно да се намери начин за компресиране на звука, дори и със загуби.

Тази работа свърши немският институт Фраунхофер, който предложи програмата L3encode с иновационния формат за компресиране на аудиото със загуби MPEG-1 Layer 3 (MP3). Малко по-късно този формат стана общоприет стандарт за компресия на звука в интернет – нещо като JPEG за изображенията. Загубата на качество бе незначителна и неуловима на слух, а MP3 файловете се оказаха идеални за разпространение на музика в уеб-пространството.

С появата на CDDA и L3encode музиката можеше не само да се компресира, но и разпространява в интернет. И се започна.

Дотогава най-популярни бяха грамофонните плочи, магнетофоните и касетофоните, срещаха се и касетки с дигитален запис на музика. След появата на MP3, търсенето на цифрова музика бе огромно. Първоначално MP3 файловете се разпространяваха чрез FTP сървъри и BBS станциите. След това се появиха приложенията за обмен на файлове и музика Napster и Kazaa, а малко по-късно и протокола BitTorrent, който се използва до днес. Може да се каже, че благодарение на цифровото пиратство, технологиите се развиха и постепенно се формира днешната реалност.

В известен смисъл изборът на Metallica показва каква музика слушаха хакерите от тези години. Ако с помощта на WinAMP сте слушали музика през 90-те години, със сигурност ще си спомните някои фрагменти от Until it Sleeps.

източник. Калдата
***********************************************************************
Freelancer Alpha 1-1 във Фейсбук

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s