Нова камера на НАСА показва тест на ракета в невиждани детайли

На 28-ми юни тази година компанията Orbital ATK по поръчка на НАСА тества стартовия ускорител на бъдещата свръхтежка ракета Space Launch System (SLS). Тестовете на ракетните двигатели бяха успешни и първият полет на ракетата SLS е определен за края на 2018 година. Тази ракета се предвижда да бъде използвана за доставката на хора на Марс.

Тестовете на първата степен бяха заснети с множество високоскоростни видеокамери, сред които бе съвсем необичайната High Dynamic Range Stereo X (HiDyRS-X) – революционна видеокамера с много висок динамичен диапазон, която засне пламъците на ракетните двигатели с невиждана досега детайлност.

Проектът HiDyRS-X е специално създаден за решаване на проблемите със заснемането на различните тестове на ракетите. Пламъкът при изгарянето на ракетното гориво е толкова ярък, че не може да бъде заснет без кардинална промяна на експонацията. Но в този случай се затъмняват други важни детайли.

Главната особеност на камерата HiDyRS-X е, че записва видеото едновременно с няколко различни параметъра на експонацията. Тези клипове се комбинират и синхронизират до получаване на идеално съчетано видео с много голям динамичен диапазон.

С помощта на новата камера бяха забелязани и измерени стандартните колебания на соплото, които няма как да бъдат заснети по друг начин.

А тук можете да видите разликата между обикновенните камери и HiDyRS-X

download

 

източник на текста

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s